Hvorfor


SYN FOR SAGEN ER EN FORENING DER ER STIFTET I 2012. FORENINGEN HJÆLPER MENNESKER I UDVIKLINGSLANDE MED SYNSTEST OG BRUGTE BRILLER.

Millioner af mennesker i verdens fattige lande har nedsat syn på grund af infektioner, diabetes, aldersforkalkning, grå stær og dårlig hygiejne. Mange af dem har ingen mulighed for at få hjælp.

Syn for Sagen har udleveret flere end 10.000 briller, hvilket har hjulpet lige så mange mennesker til at se bedre i bl.a. Senegal, Gambia, Zambia, Ghana, Nepal, Peru,Guatemala og Uganda.

Ordentligt syn kan gøre hele forskellen for mennesker og bogstavelig talt give dem et nyt liv. Både livskvalitet og et menneskes muligheder i livet er afhængig af synet. Kan du ikke se kan du ikke passe din skole eller passe dit arbejde. Og du er i endnu større risiko for at ende i fattigdom.

Hvordan

Hjælpen bygger på et genbrugsprincip. Brugte briller bliver indsamlet i Danmark, opmålt og udleveret efter en synstest udført af autoriserede optikere. Optikerne er frivillige og betaler selv deres rejse med Syn for Sagen rundt i verden. Her samarbejder vi med lokale ildsjæle om at nå ud til lokalbefolkningen. På alle ture lykkes vi med at give hundredevis af mennesker et nyt syn. Og forbedre deres livskvalitet.

Vi er afhængige af hjælp og donationer. Optikere og virksomheder hjælper med at indsamle brugte briller. Andre hjælper med at rense, måle og sortere dem. Producenter donerer brilleglas. Og sammen med frivillige får vi dem slebet til og passet ind i de mange stel, som vi tager med på turene ud i verden.

Du kan aflevere dine brugte briller, blive virksomhedspartner, donere et beløb eller blive medlem af foreningen. Briller kan gøre en kæmpe forskel for et menneskes liv.

Historien

Fire ildsjæle stiftede foreningen i 2012, efter at have arbejdet med brilleprojekter i udviklingslande i flere forskellige sammenhænge. I de første år var fokus på projekter i Afrika – og foreningen hed oprindeligt Syn for Sagen i Afrika. Efterhånden som arbejdet er vokset har foreningen fået mulighed for at gøre en forskel i udviklingslande på andre kontinenter. Som konsekvens, kalder foreningen sig nu blot Syn for Sagen.

Formand

ANE IVERSEN, OPTIKER

Vejland Briller Amager. Ane har været med siden 2013.

Næstformand

Jette Honore, Optiker

Nyt Syn Præstø. Jette har været med på Syn for Sagens brilleprojekter siden 2009, og administrerer Syn for Sagen dag.

Kasserer og projektleder

LENE LINDEDAM, SYGEPLEJERSKE

Lene har arbejdet som brille-projektleder i Senegal og Gambia siden 1997 og deltaget et utal af gange på ture rundt om i verden. Lene har arbejdet med sundhed i udviklingslande i mange år og har selv oplevet, hvordan dårligt syn forstærker fattigdomsproblematikker.

Sekretær

Vibeke Stegmann, skolelærer

Stegmann optik. Vibeke har været med siden 2017     

Bestyrelse medlem

Tonny Dupont, Optiker

Tonny er fra Passagens Optik i Roskilde, og har været med på brilleprojekter siden 2000.