Gambia


februar 2020

SYN FOR SAGEN HAR UDLEVERET FLERE END 20.000 BRILLER I BL.A. SENEGAL, GAMBIA, ZAMBIA, GHANA, NEPAL, PERU OG GUATEMALA.

Kirsten Muller havde hørt om vores brilleprojekt og inviterede, så den 25 februar var vi 4 der satte kursen mod Gambia. Kirsten Muller er medstarter af Kubenehs venner, en  NGO under Seniorer uden Grænser, som siden 2009 har bygget  3 skolebygninger mm i landsbyen. Kubeneh ligger ca en halv times kørsel fra Banjul lufthavn på en sandet hullet vej.

 Vi blev indlogeret på Wunderland Lodge, der ligger lige ud til River Gambia. Vi var desværre 1 døgn forsinket pga sandstorm over Grand Canaria, så næste morgen var det bare af sted til den lille helseklinik, hvor vi hurtigt fik os indrettet. Personalet her er fantastisk søde og hjælpsomme. Næste dag arbejde vi på skolen, hvor lærerne var yderst hjælpsomme. På skolen blev ca 200 børn screenet heraf skulle 4 have briller. Tredje arbejdsdag var igen på helseklinikken. I alt blev 255 synstestet og flere fik 2 par briller.

Lige ved Wunderland Lodge havde en gruppe kvinder et saltudvindings produktion fra River Gambias salte vand, et andet sted holdt muslingefiskerne til, vi besøgte begge dele, alt arbejde meget primitivt og arbejdsomt.En aften tog vi skumringen på sejltur på River Gambia og så fugle der samledes i træerne for natlogi, interessant.

 Sidste aften blev vi underholdt af skoles dramahold, der spillede op til trommedans.

 De sidste par dage blev tilbragt på vores ”stamsted” Leybato, der ligger lige ud til Atlanterhavet. På Wunderland og Leybato fik ca 50 personer briller.

Vi besøgte ”turistmarkedet” hvor Brian storhandlede  en 30 kg tung flodhest i træ, den kom med hjem uden problemer.

Med på turen var optiker Brian Kristensen, Henning Frost og Ane Iversen, samt Lene Lindedam