Peru


SEPTEMBER 2016

SYN FOR SAGEN HAR UDLEVERET FLERE END 20.000 BRILLER I BL.A. SENEGAL, GAMBIA, ZAMBIA, GHANA, NEPAL, PERU OG GUATEMALA.

En avis artikel om øjenlæge Peter Vangsted som rejser ud i verden og opererer for grå stær satte os i forbindelse med  øjenlæge Luis Avelevo i Taraputo i det nordlige Peru, som gerne ville samarbejde om et brilleprojekt. Den 14 september 2016 var vi derfor 3 optikere og 1 sygeplejerske til Peru.Vi fløj til Lima og videre 1 ½ times flyvning til Teraputo hvor vi blev hentet i motorcykel ”rickshaw”, her er næsten ingen biler, kun motorcykler som hele familien nemt kan være på.

Den første dag skulle vi af sted med motorcykel taxa ud i slum kvarteret  med råber og løbesedler der oplyste om  der de næste dages var gratis synstest og udlevering af briller.

Dr Luis har en stor klinik inde i byen, men  arbejder også indimellem gratis for den fattigste del af befolkningen. Så bag hans klinik som også rummer operations stue blev en interimistisk klinik sat op.

Vi havde nogle travle arbejdsdage i samarbejde med Dr. Luis personale.Dem der havde grå stær blev skrevet op til senere operation og andre øjensygdomme blev straks sat i behandling.

De næste dage blev hele klinikken og Dr Luis mobile operationsstue indrettet i en lastbil  flyttet til Carajamacas ca 4 timers kørsel. Her har vi 2 dages projekt og Dr Lois operer, han kan nå 30 stær operationer på en dag.

Tilbage  i Teraputo skal vi arbejde en ½ dag i det store fængsel for mænd, en spændende oplevelse.

I alt fik vi udleveret ca 700 par briller i et fint samarbejde med lokale optikere og øjenlæge.

Dernæst brugte vi en dag på sejltur på Amazone floden, besøgte  en kakao plantage hvor vi smagt på både friske kakao bønner og den lækre chokolade.

Da var vi Peru tog vi på hjemturen på visit i Cuzco og så  inkariget og Machu Picchu.

En meget spændende tur

Deltagere:Torben Mersholm , Tonny Dupont, Tine Ottosen, Lene Lindedam